Zadenbrood

granenbrood 003Als je net als ik een fan bent van zadenbrood dan moet je dit recept zeker eens proberen. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een moederdeeg (livieto madre of pâte fermentée) zal je twee dagen van tevoren al aan de slag moeten. Het is geen eenvoudig recept maar het loont zeker de moeite.

 

 

 

Recept voor 5 klein broden (ongeveer 220 gram per stuk)

Dag 1

Maak de pate fermentee

Dag 3

ipad 158100 gram gemengde zaden (bv maanzaad, geel en bruin lijnzaad, sesamzaad, gierst)

40 gram geroosterd sesamzaad

40 gram roggemeel

250 gram water

0,5 gram verse gist

Meng het zadenmengsel met het water, meel en gist en klop goed door met een garde. Zet het mengsel een nacht weg in de koeling.

Dag 4

500 gram T65 tarwebloem (of half T65 en half gewone tarwebloem)

10 gram zout

2,5 gram verse gist

100 gram pate fermentee

220 gram water van minimaal 30°C (deeg moet na het kneden ongeveer 24°C zijn)

Mengen: doe het zadenmengsel in de mengkom van de kneder en voeg bloem, water, zout en gist toe. Meng een paar minuten. Voeg de pâte fermentée toe aan het deeg en kneed op een lage stand. 5 minuten kneden is voldoende. Het is niet nodig om een venstertje te kunnen trekken.

1e rijs: 2 x 30 minuten – na de eerste 30 minuten het deeg enkele keren vouwen om spanning in het deeg te brengen.

Verdelen: weeg stukken af van 250 gram (5 stuks) en bol ze met een paar bewegingen voorzichtig op.

Rust: laat het deeg 15  minuten afgedekt relaxen.

Vorm: breng het deeg in de gewenste vorm en probeer hierbij niet teveel lucht uit het deeg te duwen. Als je het deeg tot batards vormt dan kan je de deegstukken laten rijzen in een couche (linnen doek).

2e rijs: 1 a 1,5 uur rijzen op 24°C

Insnijden: Snijd de bovenkant van het brood desgewenst in met een scherp mesje om je brood mooie oortjes te geven!

Bakken: 20 minuten op 230°C met stoom.

granenbrood 004

granenbrood 001Bron: dit is een aangepaste versie van het prijswinnende recept van de Franse Chef Boulangerie Boudot

Pain nutritionnel aux graines.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *