Zachte witte broodjes

D9A3FD70-9D4C-4C1D-94B3-E6A97A4B7EF3Deze broodjes komen voort  uit een van oorsprong Ierse recept van Waterford Blaa. De bovenkant van de echte Blaa is altijd afgewerkt met een laagje bloem (https://en.wikipedia.org/wiki/Blaa). De textuur is zacht en fluffy maar de korst is minder week dan die van de bekende witte bolletjes uit de supermarkt.

Het onderstaande recept is enigszins aangepast, zo heb ik o.a. de suiker vervangen door honing omdat ik geen fan ben van het gebruik van suiker in mijn brooddeeg (het oorspronkelijke recept komt van (http://www.karenskitchenstories.com/p/contact.html). Ik gebruikte koolzaadhoning van de imker op Landgoed Clingendael (Den Haag). Het is zeker de moeite waard om deze imker eens te bezoeken. Het winkeltje bevindt zich aan de linkerkant van de toegangsweg en is geopend als het bordje buiten staat (in het weekend). In het voorjaar kan je ook een bezoek brengen aan de prachtige Japanse tuin! http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Landgoed-Clingendael.htm

Ingrediënten:

500 gram T55 tarwebloem (of gewone tarwebloem)

275-285 gram water van 26°C

30 gram verse gist

12,5 gram honing

10 gram boter

9 gram zout (1,8%)

Meng op lage stand de bloem met de overige ingrediënten (gist en zout apart in de kom) maar houdt een beetje van het water achter omdat niet elke bloem evenveel water opneemt (voeg gedurende het kneedproces de rest van het water bij als het deeg stug blijft). Kneed in de kneedmachine in ongeveer 10-12 minuten tot een zeer elastisch en zijdezacht deeg dat loslaat van de kanten van de mengkom. Je moet met gemak een venstertje kunnen vormen (maak hiervoor je handen licht vochtig en pak een stuk van het deeg. Vorm een balletje en rek het voorzichtig uit met je vingers. Als het makkelijk scheurt dan mag je nog een paar minuten doorkneden. Het deeg is goed gekneed als je het makkelijk kan uitrekken zonder dat het scheurt).

1e rijs: bol het deeg losjes op en zet het afgedekt gedurende 45 minuten op een warme en tochtvrije plaats om te rijzen.

IMG_1271Verdelen: verdeel het deeg in 8 gelijke stukken van iets meer dan 100 gram.

Vormen: vorm er mooie bolletjes van en druk die vervolgens plat. Leg een vel bakpapier in een ruime ovenschaal en leg de platgedrukte bolletjes in twee rijen in de schaal. Als de schaal te kort is, rek de deegstukjes dan in de lengte een beetje uit.

2e rijs: zet de schaal afgedekt gedurende 40 minuten op een warme plaats voor de tweede rijs.

Verwarm intussen de oven voor op 220°C.

IMG_1274Afwerking: bestrooi de bolletjes met bloem of zaadjes (bij zaadjes eerst de bovenkant licht vochtig maken met een plantenspuit zodat ze beter blijven plakken).

Bakken: Breng het bakpapier met de bolletjes voorzichtig over op de hete bakplaat en bak ze 18 minuten op 220°C, zonder stoom. Als de bolletjes te snel kleuren, zet de oven dan iets lager.

Laat afkoelen en beleg ze met je favoriete sandwichbeleg. De broodjes zijn het lekkerst op de dag zelf maar kunnen ook prima worden ingevroren.

52530EB1-A2F8-403E-B27A-7AECE1CCB011IMG_1276

 

 

 

 

 

 

(Aangepast recept)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *