Rond feestbrood – Kerst of Pasen

Kerstbrood3

Een lekker kerstbrood is onmisbaar bij het kerstontbijt! In dit recept heeft het brood niet de specifieke vorm zoals we hem kennen maar de inhoud is verder vergelijkbaar. De ovale vorm van de kerststol zou verwijzen naar het in doeken gewikkelde kindje Jezus. Een verwijzing naar de Katholieke kerk. Er wordt beweerd dat de traditie oorspronkelijk uit Duitsland komt waar men dit heerlijke brood een ‘Weihnachtsstollen’ noemt. Vooral Dresden is bekend om zijn stollen.

Het verschil tussen een kerststol en een paasstol zit ‘m in de afwerking. Op de kerststol gaat poedersuiker, op de paasstol niet.

In kerststollen die je in de winkel koopt, zit meestal sukade. In dit recept worden echter alleen rozijnen en krenten gebruikt. Uiteraard kan je die gedeeltelijk vervangen door sukade of bijvoorbeeld gekonfijte sinaasappelschilletjes of bijvoorbeeld cranberry’s.

Recept voor 1 feestbrood (voor een ronde (papieren) bakvorm van 18,5 cm)

Ingrediëntenlijst

Voor de spijs:

  • 75 gram amandelen
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • beetje water
  • naar smaak rasp van citroen en/of sinaasappel (liefst bio)
  • beetje losgeklopt ei

Voor het deeg:

  • 285 gram Amerikaans patentbloem (eiwitrijke bloem)
  • 35 gram witte basterdsuiker
  • 120 gram lauwe halfvolle melk (zie gewenste deegtemperatuur)
  • 1 ei, los geklopt
  • 5 gram zout
  • het merg van 1/4e vanillestokje (groot)
  • mespuntje koekkruiden
  • 22 gram verse gist, verbrokkeld
  • 50 gram zachte roomboter, in stukjes
  • 50 gram amandelen, kort geroosterd en in stukken gehakt
  • 225 gram gedroogd fruit – krenten, sultana’s, blanke rozijnen, geweld (in water of rum) en winddroog

Verder nodig:

  • amandelschaafsel
  • 5 Amarena kersen (te koop bij Italiaanse winkel of Makro/Sligro. Soms zijn ze ook verkrijgbaar tijdens de Italiëweken van de Lidl voor een erg gunstige prijs!)
  • 20 gram boter, gesmolten (om de bovenkant mee in te smeren na het bakken)
  • poedersuiker (ter decoratie)
  • Papieren bakvorm van 18,5 cm (verkrijgbaar bij de Weekend Bakery)

Zelf amandelspijs maken (minimaal 1 dag van tevoren):

Maal de amandelen met de suiker in de keukenmachine tot een fijn poeder. Hierna voeg je in kleine scheutjes water toe totdat je een smeuïge pasta krijgt. Breng op smaak met een beetje citroen- en sinaasappelrasp en verpak de spijs in huishoudfolie. Bewaar het in de koelkast tot de dag van gebruik. Op de dag van gebruik meng je de spijs met wat losgeklopt ei totdat het een smeerbare consistentie heeft.

Bereiding feestbrood:

Gewenste deegtemperatuur na het kneden: 25°C

Doe de bloem, suiker, melk, ei, zout, vanille, koekkruiden en gist in de mengkom van de kneder en kneed ongeveer 8 minuten totdat het vocht volledig door het deeg is opgenomen. Voeg nu geleidelijk de boter in kleine klontjes toe. Kneed tot een fluweelzacht en soepel deeg.

Voeg nu de amandelen en gewelde vruchten toe en meng deze heel voorzichtig (laagste stand) door het deeg zodat de rozijnen heel blijven. Doe het deeg in een kom en dek goed af.

1e rijs: +/- 50 minuten op een warme, tochtvrije plaats

Druk de lucht uit het deeg en bol het lichtjes op. Laat het 10 minuten relaxen.

kerstbrood

Vormen: Verdeel het deeg in 2 stukken door het net naast het midden door te steken. Bol beide stukken deeg lichtjes op. Duw het grootste stuk plat met je hand tot een cirkel zo groot als je bakvorm en leg ‘m in de vorm. Bestrijk de bovenkant met spijs maar laat een rand van ongeveer 2 cm vrij. Leg 5 Amarena kersen in een cirkeltje op de spijs. Maak de randen van het deeg vochtig met een beetje water.

Duw het deeg voor de bovenlaag met vochtige handen plat tot een cirkel zo groot als je bakvorm. Leg het deeg op de onderlaag en druk de buitenranden goed vast. Dit gaat het best als je je vingers eerst even in een glaasje water doopt. Bestrooi de bovenkant met amandelschilfers.

2e rijs: 45 minuten, op een warme plaats

Afbakken: Bak het brood ongeveer 40 minuten op 180°C. Let op want de bovenkant kleurt snel! Als het brood te snel bruin wordt, verlaag dan de oventemperatuur of dek het deeg af met aluminiumfolie.

Afwerking: Laat je brood 5 minuten staan en kwast dan de bovenkant in met gesmolten boter. Dit geeft een mooie glans aan de korst en tevens zorgt het voor een conserverend laagje. Als het brood geheel is afgekoeld, kan je het met poedersuiker bestrooien*.

kerstbrood2

 

Pain de Merle wenst je vrolijke en smakelijke feestdagen!

 

Dit brood is ook erg leuk om weg te geven! Het kan ingevroren worden, haal het dan de avond tevoren uit de vriezer en laat het in de plastic zak ontdooien. Als je van plan bent om exemplaren in te vriezen, bestrooi ze dan na het ontdooien met poedersuiker.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *