Platbrood (tarwetortilla) zonder gist

In Den Haag zit een goede mezze traiteur Meza waar ik af en toe een heerlijk falafelbroodje afhaal. Het Libanese platbrood dat ze daarvoor gebruiken is afkomstig van de enige flatbread-bakkerij in Nederland, Arabic bread in Almere. Platbrood kent vele vormen en benamingen, afhankelijk van het land van herkomst. Het brood in dit recept houdt het midden tussen Arabisch platbrood en een Mexicaanse bloemtortilla en is voor beiden keukens te gebruiken. Je hebt slechts drie ingrediënten nodig en aangezien het niet hoeft te rijzen kan je het redelijk snel bereiden. Benieuwd? Probeer ’t eens uit!

Ingrediënten (9 stuks)

260 gram tarwebloem

180 gram water

3,8 gram zout

Mengen en kneden: Doe bloem, zout en water in een kom en meng met een vork totdat het water is opgenomen door de bloem. Bestrooi je werkvlak met wat bloem en kneed het deeg verder met de hand tot een soepel  deeg (5 a 10 minuten). Het deeg hoort nog een beetje plakkerig te zijn.

Vormen: Verdeel het deeg in 9 gelijke stukjes (van ongeveer 50 gram). Rol een stukje deeg door een beetje bloem en rol het uit met een deegrollertje tot een mooi dun pannenkoekje. Het deegpannenkoekje plak snel vast aan je werkvlak dus verwerk elke keer een stukje terwijl het voorgaand pannenkoekje in de pan ligt.

Bakken: Verhit een gietijzeren (of plaatstalen) koekenpan totdat hij goed heet is. Leg het pannenkoekje in de pan,    zonder boter of olie, en seal de onderkant. Draai na ongeveer 5 a 10 seconden om en seal de andere kant. Draai na 10 seconden weer om en laat nu rustig een paar minuten bakken totdat er kleine luchtbelletjes ontstaan. Druk de luchtbelletjes plat met een spatel. Draai om zodra de onderkant wat kleine bruine vlekjes heeft. Bak de andere kant. Als het goed is ontstaan er nu grotere luchtbellen. Druk ze weer plat met een spatel zodat de lucht zich kan verspreiden in de tussenlaag. Het platbrood is klaar als beide kanten wat bruine vlekjes hebben.

 

 

Afkoelen: Laat de platbroden gestapeld afkoelen op bord. Dek ze af als ze zijn afgekoeld totdat je ze gaat  gebruiken.

Serveer de broden als Arabisch platbrood met bijvoorbeeld hummus en falafel of gebruik ze als zachte tortilla en vul ze met Mexicaanse kip of gehakt. Wij combineerden ze met dit recept van Taco’s met kalkoen en chimichurri Een toppertje!

Kijk ook eens bij mijn recept voor pitabroodjes!

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *