Pitabroodjes

Pitabroodjes zijn in Nederland helemaal ingeburgerd. Oorspronkelijk komen deze broodjes uit het Midden-Oosten alwaar zij een lange historie hebben. Volgens overlevering zijn ze uitgevonden door de Bedoeïenen. Pitabroodjes zijn simpel te bereiden en je hebt er weinig ingrediënten en hulpmiddelen voor nodig. Bij onderstaand recept worden ze in de oven gebakken maar je kan ze ook in een hele hete pan bakken (pan die goed bestand is tegen hitte). Vroeger werden ze gebakken boven een open vuur dus ga je deze zomer kamperen, zet een gietijzeren koekenpan op het kampvuur en bak Pita in the wild 🙂

Ingrediënten (voor 4 stuks)

250 gram tarwebloem

150 gram lauw water

4 gram zout

3 gram instant gist

1 tl olijfolie

Mengen en kneden: Meng bloem, water, zout en gist en kneed totdat het water goed is opgenomen door de bloem. Voeg dan de olijfolie toe en kneed tot een mooi elastisch deeg. Het deeg moet nog een beetje sticky zijn. Als het deeg te droog is, voeg dan een klein beetje water extra toe.

Rijzen: Vet de bodem van een kom in met een beetje olijfolie, leg het deeg er in en dek af met huishoudfolie (of douchemuts). Laat het deeg rijzen op kamertemperatuur totdat het verdubbeld is (ongeveer 1,5 uur).

  • Verwarm de oven voor op 250°C, bij voorkeur met een pizzasteen.

Verdelen: Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en bol ze lichtjes op. Dek ze af met wat folie en laat ze ongeveer 10 minuten relaxen.

Vormen: Leg een bolletje op een stuk bakpapier en duw voorzichtig plat. Rol het deeg dan zo dun mogelijk uit (+/- 3mm). Tijdens het bakken zal het deeg vanzelf weer wat naar elkaar toetrekken waardoor ze weer wat dikker worden.

Bakken: Schuif de deegstukjes op de pizzasteen en ‘let the magic happen’. Het deeg zal eerst aan de randen omhoog komen en zich vervolgens als een ballonnetje opblazen! Sommige exemplaren kunnen de spanning niet aan en zullen een beetje scheuren waardoor de lucht ontsnapt. Dit is geen probleem. De pitabroodjes zijn klaar zodra ze wat lichtbruine vlekjes krijgen.

 

 

Als ze klaar zijn dan laat ik ze op een handdoek afkoelen. Als je ze stapelt dan loopt de lucht er rustig uit. Heerlijk met zelfgemaakte kruidige falafel en hummus of baba ganoush.  

Invriezen? JA, zeker doen! Je hebt dan altijd een voorraadje heerlijk pita in huis!

Misschien vind je het ook leuk om een keer platbrood te bakken?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *