433Via Pain de Merle hoop ik mijn liefde voor het bakken van brood te kunnen delen met anderen. Zo’n 10 jaar geleden ben ik begonnen met een broodbakmachine. Hier toverde ik regelmatig lekkere broden uit maar die waren zeker nog voor verbetering vatbaar. Daarvoor hoef ik alleen maar te denken aan mijn vakanties in Frankrijk. Het Franse brood heeft mijn hart gestolen! Die Fransen boffen maar met hun dorpsbakkertjes die zelfs op zondag hun dorpsgenoten voorzien van een heerlijke pain de campagne of knapperig vers stokbrood. Na zo’n vakantie moest ik steevast een week wennen aan de Hollandse slappe supermarkt boterhammen. Ik stelde mijzelf de uitdaging om de geheimen te ontrafelen van de perfecte Franse baguettte, een uitdaging die nog niet zo eenvoudig was. Behalve baguettes maak ik graag zoete broden (ook choux pastry) en ambachtelijke rustieke broden (met en zonder eigen zuurdesem). Een voordeel van zelf bakken is dat je precies weet wat er in je brood zit. Ik bak zonder onnatuurlijke conserveringsmiddelen, glutenpoeders en andere overbodige toevoegingen.

Het broodbakken heb ik voornamelijk onder de knie gekregen door veel te oefenen, veel over het onderwerp te lezen en diverse workshops te volgen. Mijn allereerste workshop, enkele jaren geleden, volgde ik bij Levine; een erg leerzaam begin. In juni 2015 ben ik naar Parijs getogen en heb ik een vierdaagse cursus Boulangerie Traditionnelle gevolgd aan ‘Le Cordon Bleu’ onder leiding van Chef Olivier Boudot. Een inspirerende cursus in het culinaire hart van Parijs. In november van 2015 volgde nog een tweedaagse cursus bij Desemenzo/Teest in Vianen.

Af en toe geef ik broodbak-demonstraties of bak ik een ochtendje mee bij een professionele bakkerij.

Veel leesplezier op mijn website en succes met brood bakken!

~ Gaspiller le pain, c’est gaspiller le bien de Dieu ~

Wie brood weggooit, verspilt het goede van God