Kugelhopf

Deze verrukkelijke en luchtige tulband die ook aan het Weense hof populair was, lijkt qua smaak en structuur nog het meest op panettone. Het wordt gemaakt met gist en bevat meestal rozijnen, sinaasappelsnippers en amandelen. Een feestelijke cake voor de kerstdagen!

 

De kugelhopf heeft niet alleen veel liefhebbers maar ook veel verschillende namen! Gugelhopf,  Guglhupf, Kouglof, Kougelhof, elk land heeft zo zijn eigen benaming. De tulband is populair in grote delen van Oost-Europa, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk (Elzas). Over de oorsprong is men het echter niet eens. Ligt de oorsprong in Wenen alwaar de overwinning van de Habsburgers op de Turken werd gevierd door het eten van cake in de vorm van een tulband? Niet volgens de Elzassers die geloven dat de oorsprong bij de Drie Koningen ligt. Op de terugweg van Bethlehem bezochten zij het plaatsje Ribeauvillé in de Elzas, alwaar zij hartelijk ontvangen werden door een bakker genaamd Monsieur Kugel. Als waardering bakten zij een cake in tulbandvorm en vernoemden deze naar hun weldoener.

Mijn favoriet is echter de versie waarbij een van de drie koningen bij het verlaten van de kribbe zijn tulband versierd met gouddraad en amandelvormige diamanten vergat. Bij zijn terugkeer bleek een bakker uit Straatsburg het hoofddeksel te hebben gevonden en gebruikt te hebben als bakvorm voor zijn cakes!

Dat de Kugel naar de tulband verwijst is vrijwel zeker maar hoe zit het dan met de ‘hupf’? Hupf komt van hüpfen oftewel huppelen en dat is iets wat deze cake graag doet, boven de rand van de bakvorm uit hüpfen.

Van de recepten die ik heb uitgeprobeerd is dit echt de lekkerste. Het resultaat is luchtig, verfijnd en heel erg smakelijk. De tulband is het lekkerst als hij vers uit de oven komt. Laat ‘m een half uurtje afkoelen op een rooster en neem dan een plakje zalige lauwwarme tulband.

In deze versie zitten geen gekonfijte sinaasappelsnippers maar voel je vrij om ze naar smaak toe te voegen. Laat dan de sinaasappelrasp weg. De rozijnen moeten geweld worden in de rum. Als je het hebt staan dan kan je hiervoor stroh rum 80% gebruiken. Volgens kenners wordt deze tulband dan nóg lekkerder!!

Ingrediënten voor 1 tulband (2 liter vorm)

Voorbereiden:

85 gram sultana rozijnen

(Stroh) rum

Deeg:

10 gram verse gist (of 3,3 gram instant gist)

94 gram volle melk, lauwwarm

230 gram tarwebloem (T45)

2 medium eieren

1 medium eidooier

2,2 gram zout

165 gram fijne suiker

126 gram boter

20 gram amandelschaafsel

+/- 10 blanke amandelen

Rasp van 1 sinaasappel

Siroop:

60 gram water

60 gram suiker

Decoratie:

Poedersuiker

Voorbereiding dag 1: Wel de rozijnen een nacht in de rum. Bij gebrek aan tijd kan je de rozijnen met de rum ook kort verwarmen in de magnetron. Laat 10 minuten afkoelen totdat ze een deel van de rum hebben opgenomen.  Laat ze uitlekken of dep de rozijnen met keukenpapier totdat ze winddroog zijn.

Deeg maken dag 2

 • Doe de verse gist en de lauwwarme melk in een kommetje en roer totdat de gist is opgelost.
 • Doe het meel in de mengkom van de mixer en voeg het gistmengsel en de eieren toe. Meng het geheel kort met de platte menghaak en voeg ondertussen het zout toe.
 • Als al het vocht is opgenomen door de bloem dan mag de suiker en sinaasappelrasp erbij. Meng ongeveer 5 minuten op middelhoge snelheid tot een egale massa.
 • Zet de mixer op medium en voeg nu in kleine hoeveelheden (!) de boter toe. Meng elke keer totdat de boter is opgenomen door het deeg en voeg dan pas de volgende hoeveelheid boter toe. Op dit punt vraag je je misschien af of het ooit goed komt met je deeg want het lijkt meer op beslag dan deeg. Geen paniek, het is inderdaad een heel vochtig en plakkerig deeg.
 • Als de boter is opgenomen, meng het deeg dan nog ongeveer 10 minuten op middelhoge snelheid. Je kan op dit punt overstappen op de deeghaak indien gewenst. Schraap regelmatig de zijkanten van het deeg naar beneden.
 • Voeg op lage snelheid de rozijnen en het amandelschaafsel toe totdat alles goed is verdeeld over het deeg.
 • Schraap het deeg in een schone kom, dek af met plastic en laat ongeveer 2 uur rijzen totdat het ongeveer verdubbeld is. Let op je deeg, kan ook korter of langer dan 2 uur zijn.
 • Druk de lucht uit het deeg en verpak het losjes in huishoudfolie. Leg het in de koelkast (2-4°C). Kijk na een uur of het nog erg gerezen is, zo ja, druk dan opnieuw de lucht er uit.

Laat het deeg bij voorkeur 12 uur in de koelkast rusten. Je kan het maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.

Bakdag dag 3

 • Vet een 2 liter tulbandvorm heel goed in met boter.
 • Doe het gekoelde deeg in de vorm en dek af. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het deeg bijna tot de rand van de vorm komt. Afhankelijk van de kamertemperatuur kan dit wel 4 uur duren.
 • Verwarm tijdig de oven voor op 180 graden.
 • Zet de vorm in de oven en bak de tulband ongeveer 35 minuten. Als de bovenkant te bruin wordt, leg er dan een bakpapiertje op of zet de oven iets lager.
 • Keer de tulband op een rekje met daaronder een laagje aluminiumfolie.

Breng het water met de suiker zachtjes aan de kook totdat de suiker is opgelost. Strijk met een kwastje de bovenkant van de tulband in met de siroop.

Bestrooi met poedersuiker als de tulband is afgekoeld.

Eet smakelijk!!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *