Knapperige no-knead broodjes

ipad 167Waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Zelfs onervaren bakkers kunnen met minimale inspanning deze knapperige broodjes op tafel zetten. Hoe leuk is dat!

Kneden is niet nodig want de gluten ontwikkelen zichzelf terwijl je ligt te slapen. Mengen, vouwen, verdelen en bakken, dat is alles wat je moet doen. Dat kost ongeveer 10 minuten van je tijd. De rest is wachttijd…

Deze ‘knapperdjes’ smaken echt voortreffelijk. De kruim is zacht, elastisch en luchtig en de korst is mooi knapperig. Ze lijken heel erg op de broodjes die ik wel eens koop bij de Franse bakker (en waarvan ik me altijd afvroeg hoe hij ze maakte omdat ze zo verslavend lekker zijn).

Ik heb ze gemaakt met T55 tarwebloem, gewone tarwebloem en een gedeelte T80 volkoren tarwemeel. Je kan ze echter ook met alleen tarwebloem maken; je gebruikt dan het beste eiwitrijke bloem. T55, T65 en T80 zijn  verkrijgbaar bij de Zuidmolen (ook online).

Wil je ook knapperige no-knead broodjes bij het zondagse ontbijt?

Recept

Ingrediënten:

220 gram eiwitrijke tarwebloem (T55 of T65)

100 gram tarwebloem

72 gram volkorenmeel (T80)

300 gram water (koud)

3 gram verse gist (1 gram instant gist)

7 gram zout

Dag 1 (avond):

ipad 157Vermeng, in een ruime kom, de verse gist met het water en voeg de bloem, het meel en het zout toe. Roer het goed door met een lepel (of met de hand) tot een samenhangende massa. Het deeg zou er uit moeten zien zoals op het plaatje. Is het te droog, voeg dan nog iets water bij.

Dek de kom af en laat een nacht staan op kamertemperatuur.

Dag 2 (ochtend):

Oven voorverwarmen met ovensteen en aluminium braadslee onderin op 240°C.

Heb je geen ovensteen, verwarm dan het bakblik mee.

Als het goed is, tref je een bubbelend deeg aan dat in volume is verdubbeld!

ipad 159

Vouwen: kiep het deeg op een goed bebloemd aanrecht en rek en vouw de vier kanten naar binnen. Je zal merken dat het deeg hierdoor wat meer spanning krijgt.

Rijzen: dek het deeg af en laat het 45 minuten rijzen op een vlakke ondergrond (bij een keukentemperatuur van 20-22 graden, anders iets langer).

ipad 161

Verdelen: bestrooi het deeg rijkelijk met bloem en verdeel het met een deegsteker in 8 stukken van ongeveer gelijke grootte. Pas op dat je niet teveel lucht uit de deegstukjes drukt.

Bakken: leg de deegstukjes voorzichtig op een stuk bakpapier en schuif ze op de hete ovensteen in de voorverwarmde oven. Giet een beetje water in de braadslee.

Bak de broodjes 15 minuten op 250°C en verlaag dan de temperatuur naar 210°C en bak nog 5 minuten.

Heb je vragen of wil je graag laten zien hoe jouw broodjes geworden zijn (vind ik ook leuk :-), gebruik dan even het reactieformulier onder dit artikel.

Veel bakplezier!

Bron: http://breadandcompanatico.com/2013/04/22/bread-for-breakfast-foolproof-overnight-rolls/ (leuke site om eens te bezoeken)

ipad 168ipad 165

11 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Vandaag geprobeerd. Ik heb altijd problemen met het rijzen en heb als resultaat zwaar brood ondanks heel veel voorbereiding. Dit is echt een super recept. Heel makkelijk te maken en goed gelukt. Dat ga ik zeker vaker maken!

  Beantwoorden
  • Pain de Merle
   Pain de Merle zegt:

   Beste Sandra,

   Het zoutgehalte is 1,7% (verhouding zout/droge stof) dus dat is niet heel veel. Brood dat je bij de bakker of supermarkt koopt, heeft meestal een zoutgehalte van 1,8%. Vóór 2013 was dit zelfs nog 2%!

   Groetjes,
   Pain de Merle

   Beantwoorden
  • Pain de Merle
   Pain de Merle zegt:

   Bij de Zuidmolen (ook online) kan je alle soorten kopen. Je kan T80 overigens prima vervangen door volkorentarwemeel of lemairemeel. In plaats van T55 of T65 kan je een ander eiwitrijke bloem nemen. Groetjes Merel

   Beantwoorden
  • Pain de Merle
   Pain de Merle zegt:

   Misschien kan je het deeg in de buurt van de opwarmende oven laten rijzen?
   Mijn keuken warmt door de oven altijd behoorlijk op. Let er wel op dat het deeg niet op de tocht staat. Bij een koudere rijsplek kan je anders de rijstijd iets verlengen (20-30 min). Het is de bedoeling dat het deeg een klein beetje rijst en wat naar de zijkanten uitzakt. Succes!

   Beantwoorden
 2. Astrid
  Astrid zegt:

  Heb weer deeg voor zondagmorgen gemaakt.
  Afgelopen week heb ik ze ook al een keer gemaakt en inderdaad ze zijn heerlijk.
  Dit recept houden we erin.
  Bedankt voor het delen ik ga deze nog heel vaak maken.?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *