Chouquettes – Franse soesjes

Chouquettes8

Tijdens de balletles van mijn dochter ging ik vaak een cappuccino drinken in het lokale koffietentje en daar kreeg ik altijd zo’n lekker luchtig soesje bij de koffie! Geen idee dat het een Chouqette was en dat ik ze ook makkelijk zelf kon maken. Tot mijn verbazing en blijdschap stonden ze op het programma tijdens mijn broodbakcursus aan de Cordon Bleu in Parijs! Deze goddelijke dingetjes zijn dus Franse Chouquettes en zijn in een mum van tijd zelf gemaakt. Verras ook eens een ander met deze lekkernij; succes gegarandeerd!

 

Ingrediënten (voor 1 standaard bakblik):

120 gram tarwebloem, gezeefd

200 gram melk

200 gram ei (4 stuks)

80 gram boter

6 gram suiker

2  gram zout

Fijne parelsuikertjes (verkrijgbaar bij oa de Zuidmolen)

Let op: eieren en melk moeten hetzelfde gewicht hebben.

Werkwijze:

Smelt op een laag pitje de boter in de melk en voeg zout en suiker toe. Laat dit voorzichtig even borrelen.

Chouquettes1

Haal de pan van het vuur en voeg de bloem toe en meng goed totdat er geen klontjes meer in het beslag zitten.

Chouquettes2

Zet de pan weer op het vuur om het deeg te ‘drogen’ (3 a 4 min). Roer goed met een spatel. Het deeg is goed als zich een laagje vormt op de bodem van de pan.

Doe het in de mengkom van de keukenmachine en laat het ongeveer 20 minuten afkoelen.

 

 

 

 

Voeg de eieren één voor één toe terwijl de mixer draait op low speed. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen door het beslag. Meng het geheel totdat het custarddikte heeft.

Doe het beslag in een spuitzak en maak op een vel bakpapier kleine hoopjes van 3cm doorsnede.

Strooi kleine suikertjes bovenop.

Chouquettes5

Verwarm de oven voor op 200°C. Zet de temperatuur terug naar 160°C bij het inschieten van het bakblik.

Gebruik geen stoom en laat zo mogelijk de stoomgaten open! Bij een gewone oven, open je tussentijds af en toe de deur om stoom te laten ontsnappen. Je kan ook een pollepel tussen de ovendeur klemmen.

Baktijd 20 minuten. Test of de soesjes gaar zijn door er een uit de oven te halen en doormidden te snijden. Als het soesje hol is dan zijn ze klaar. Laat ze anders nog een paar minuten in de oven. Warm zijn ze het lekkerst! Je kan ze echter ook invriezen. Laat ze dan op de dag van gebruik even ontdooien en bak ze nog even in een hete oven totdat ze een licht krokant korstje hebben.

Chouquettes7

Chouquettes6

4 antwoorden
  1. Tamara
    Tamara zegt:

    Ik doe iets niet goed. Bij mij staan ze aanvankelijk nog stevig op de bakplaat, maar na 10 minuten in de oven zakken ze allemaal in ?
    Waar gaat het mis?

    Beantwoorden
  2. Asia
    Asia zegt:

    Heerlijk zijn ze. Heel leuk om te bakken -samen met twee hulp patisseurs van 9 jaar.
    Fijne perelsuikertjes buiten Delft vinden is een uitdaging. Foto maken van het resultaat ook want ze verdwijnen met de snelheid van het licht!! Ze zijn luchtig en verslavend. Voor ons zeker voor de herhaling vatbaar 🙂

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *